Inför praktikansökan

Alla som mönstrar på ett fartyg måste kunna visa upp ett antal dokument och handlingar, detta gäller även elever. Dessa dokument ska även finnas uppladdade som filer på elevprofilen hos SUI inför praktikansökan. Nedan syns en lista över de aktuella handlingarna samt länkar till de myndigheter som utfärdar dokumentet.

Vi har även sammanställt en checklista där det framgår vad du som sjöbefälsstudent behöver göra inför ansökan om praktik samt inför mönstring. Du hittar checklistan på nedan länk. 

Checklista inför och i samband med praktik på fartyg

För att din mönstring ska gå smidigt är det av yttersta vikt att din elevprofil är korrekt ifylld. Tycker du att det är klurigt att fylla i elevprofilen - följ lathunden så missar du ingen!

Lathund Elevprofil SUI - hur och varför?

Vår målsättning är att du ska känna dig trygg när du anger dina personuppgifter hos oss. I vår integritetspolicy kan du läsa mer om bl a. syftet med att hantera dina uppgifter samt om hur vi använder dem.

Integritetspolicy Sjöfartens Utbildningsinstitut 

 

Ansökan om Sjöfartsbok

En sjöfartsbok är en ID-handling för sjöfolk. Den är utformad som bok i passformat med en ID-sida och 30 sidor för notering om mönstring. Är du svensk medborgare och arbetar på svenskt handelsfartyg i utrikesfart ska du ha en sjöfartsbok. Kravet på sjöfartsbok gäller samtliga utom intendenturpersonal på färjor inom Norden.

Sjöfartsbok kan inte utfärdas till icke svenska medborgare.

Sjöfartsboken är en fristående handling. Den motsvarar inte ett pass och inte heller ett vanligt ID-kort.

Du ansöker om sjöfartboken genom att fylla i Transportstyrelsens ansökningsblankett. Läs mer om sjöfartsbok samt om hur du ansöker här https://www.transportstyrelsen.se/sv/sjofart/Ombordanstallda/Sjoman/Sjofartsbok/

Läkarintyg för sjöfolk

Varje sjöman skall innan påmönstring genomgå en hälsoundersökning där ett särskilt intyg utfärdas. Intyg gäller normalt i 2 år och skall alltid medfölja i original ombord. (Regler enligt mönstringslagen SJÖFS 1983:63 §18). Detta gäller även dig som elev och innan din första praktik ska du genomgå denna undersökning.

Intyget kan utfärdas av de flesta läkarmottagningar men kunskapen om intyget varierar. Det är alltid bra att följa din skolas rekommendationer och tips om lämpliga mottagningar. Här kan du läsa mer om läkarintyg för sjöfolk http://www.transportstyrelsen.se/sjomanwebben.

Om du ska vara på ett fartyg med dansk flagga så måste du genomgå en hälsoundersökning och få ett danskt läkarintyg. Här hittar du det danska läkarintyg som ska utfärdas https://www.dma.dk/SoefarendeBemanding/LaegeHelbred/Documents/Medical_certificate.pdf.

Pass

Du måste ha ett pass som är giltigt under hela praktikperioden (på vissa farter i minst sex månader från påmönstringsdatum). Du kan läsa mer om hur du skaffar pass här Pass och nationellt id-kort | Polismyndigheten (polisen.se). Tänk på att vara ute i god tid!

Europeiskt sjukförsäkringskort

EU-kortet ger dig rätt till nödvändig sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. Kortet är gratis och utfärdas av Försäkringskassan. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

  • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
  • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Läs mer samt beställ kortet här EU-kortet – för en säkrare sjukvård utomlands - Försäkringskassan (forsakringskassan.se)

Det går också bra att ringa Försäkringskassans självbetjäning på 020‑524 524 eller sms:a EUKORT och ditt person nummer till 71020. Beställ kortet i god tid! Det kan ta upp till 10 arbetsdagar innan du får kortet.

Visum till USA

En del av de fartyg som SUI förmedlar praktikplatser på trafikerar USA. För att vi på bästa sätt skall kunna utnyttja alla fartyg och om möjlighet finns ge dig en varierande praktik med avseende på fartygstyper och fartområden, är det en fördel om ett s.k. "crew-visa" (C/1D) införskaffas. Sedan juli 2003 måste varje besättningsmedlem inställa sig på Amerikanska ambassaden i Stockholm för personlig intervju.

För att ansöka om visum; gå in på ambassadens hemsida http://www.ustraveldocs.com/se_se/se-niv-visaapply.asp#section1

Följ därefter noggrant de steg som beskrivs.

Om du tycker att det moment som rör steget DS160 är lite klurigt finns det en kort beskrivning i länken nedan.

DS160

Visum till Australien

I det fall du får praktikmöjlighet på ett oceangående fartyg kommer du att behöva ett Maritime Crew visum för Australien. Ansökan gör du på 

Visum till Australien: Sök Arbetsvisum och Turistvisum Här (auvisa.org)

Du behöver alltså inte besöka ambassaden, som i fallet med visum till USA, utan ansökan görs digitalt.

Hittar du inte den informationen du söker efter?

I de fall rederiet väljer att inte anställa en elev som gör fartygsförlagd praktik kan det ombord behövas ett dokument som intygar att eleven är student och därmed är berättigad studiemedel samt omfattas av för studenter gällande försäkringar. Här kan du ladda ner

Åk till toppen